CROFT COTTAGE OTLEY

The brief was to make sense of a warren of down stairs rooms and crete a new floor plan that flowed and worked together, whilst at the same time design a new dinning  and kitchen area that opened to the outside garden.  Alterations were also made to the upstairs to create a further bedroom and larger bathroom. This was achieved by building a new large L shaped dormer that wrapped itself round the exterior of the house.  The clients wanted a piece of modern architecture that suited their life style, whilst staying sympathetic to the existing 1920 house.  The 

clients also wanted to incorporate an existing Arts and Craft stained glass window into the new proposal.  The new extension is of block work construction, and rendered white to match the existing house.  The proposed architecture made a visible distintion between new and old and complemented the existing 1920 style.  The new extension was fitted with Bi-fold doors that making a large inside/outside space in the summer.