'TEC' DUNDEE COLLEGE

This project was to transform the old Dundee College into flats, with the aim of creating retention with the recently qualified students and young professionals of Dundee.  BLA wanted to creating an iconic building, that offered green sustainable living to its residence. The design takes its inspiration from the Silvery Tay, to the south of the site, which shimmers and sparkles, and comes alive at night. The old college is of reinforced 1970's concrete post and slab construction, which was to be exposed and wraped in photovoltaic glass, which would offer views of the city to all, whilst at the same time produce the electricity which would power each flat within the scheme.  The outer PV glass, would also take advantage of solar gain, which would heat the flats, any excess

heat, would be captured on the roof in heat exchangers, which would power other parts of the building.  The scheme proposed a bank of electric cars, that could be booked at reception, to illuminate the use of petrol and diesel cars.  A community allotment would generate food for the residence and wider community.  A roof bar and restaurant was added, to create external investment opportunities, and make the TEC a city   attraction.  The sky bar/restaurant would also capitalise on the views of the Tay, and the wild countryside beyond.